Aby oglądać tę stronę, wymagany jest plugin Flash Player. Możesz pobrać go tutaj

Pieczenie w piekarniku

Przed włączeniem piekarnika należy przygotować rękawice chroniące ręce przed oparzeniami. Do pieczenia najlepiej wybrać blaszkę w odpowiednim do planowanej potrawy rozmiarze, wyczyścić ją i wyłożyć folią aluminiową, dzięki czemu szybko i łatwo można ją oczyścić po skończeniu pieczenia.

Piekarnik (w zależności od modelu i żądanej temperatury) może potrzebować od kilku do kilkunastu minut na rozgrzanie się. Używając termoobiegu, można ten czas skrócić i jednocześnie zyskać pewność, że piekarnik będzie rozgrzany równomiernie. W przypadkach wielu potraw przed pieczeniem właściwym należy wyłączyć termoobieg, ponieważ wysusza pieczone potrawy, które nie zostały zabezpieczone przykryciem. Podczas pieczenia frytek należy w trakcie pieczenia potrząsnąć nimi, aby upiekły się równomiernie na złoty kolor.